Verlichting Industrie Nederland

verlichting industrie nederland

De Verlichting Industrie Nederland heeft te maken met subsidies, belastingen en de ontwikkeling van de wetgeving. Bedrijven binnen de sector zijn steeds bezig met het nemen van strategische beslissingen. Nederland is door Philips van oudsher een belangrijke speler op de markt, maar om die positie te behouden zal de Verlichting Industrie Nederland zich moeten aanpassen aan de vraag naar nieuwe producten op het gebied van verlichting die goedkoper, duurzamer en intelligenter zijn.

Aanpassingen op verschillende niveaus

Bij de aanpassingen kunnen drie verschillende niveaus worden onderscheiden:

  • Componenten: het ontwikkelen van nieuwe materialen en goedkopere methodes om te produceren.
  • Systemen: het ontwikkelen van slimme architecturen, waarmee nieuwe technologie kan worden geïntegreerd in intelligente systemen.
  • Oplossingen: het ontwikkelen van een gebruikers georiënteerde aanpak voor verlichtingsmogelijkheden binnen in huis of kantoor, buiten op straat, in de transportwereld, voor in de gezondheidszorg en in de landbouwsector.

Het belang van goede verlichting

Verlichting Industrie Nederland weet dat goede verlichting belangrijk is. Het maakt daarbij niet uit of je een woonhuis verlicht, een kantoor, openbaar gebouw, fabriek, school, of straat. Verlichting kan zorgen voor een goede sfeer, productieve medewerkers en een veilige omgeving. Binnen de Verlichting Industrie Nederland wordt ook steeds meer het belang gezien van licht gerelateerd aan gezondheid en energieverbruik. De belangrijkste voordelen van een goede verlichting op een rijtje:

  • Energiebesparing: zo’n veertien procent van het elektriciteitsgebruik binnen Nederland gaat op aan verlichting. Hierop is nog veel te besparen, bijvoorbeeld door over te stappen op led verlichting. Daardoor vermindert de CO2-uitstoot en kan veel geld worden bespaard.
  • Verbeterde prestaties: kwalitatief goede verlichting zorgt ervoor dat je beter zicht hebt, je beter kunt oriënteren, je ogen minder snel moe worden, je concentratie verbetert en je reactiesnelheid omhoog gaat. Medewerkers gaan beter presteren en er gebeuren minder ongelukken door goede verlichting aan te leggen.
  • Gezondheid: slimme verlichting kan ervoor zorgen dat je biologische klok wordt versterkt. Hierdoor slaap je ’s nachts beter en dit komt ook ten goede van je functioneren overdag. In bijvoorbeeld zorginstellingen kan het gebruik van slimme verlichting verbetering in de gezondheid opleveren.

Trends in de Verlichting Industrie Nederland

Binnen de Verlichting Industrie Nederland zijn een aantal belangrijke trends te onderscheiden.

Led verlichting

Ledverlichting is heel populair, omdat het energiezuinig is en lang meegaat. De aanschafprijs ligt wel wat hoger, maar dat verdient zich gemakkelijk terug. Ook steeds meer bedrijven gaan daarom over op ledlampen. Led verlichting is er in vele kleuren en ook de mogelijkheden om het licht te dimmen zijn sterk verbeterd (Zie ook het artikel: het dimmen van led licht) 

Slimme verlichting

Slimme verlichting is ledverlichting die allemaal op een punt is aangesloten en vanuit daar ook bedienbaar is. Denk hierbij aan de wake-up lights in huis, maar ook bijvoorbeeld aan openbaren verlichting in grote steden. (Zie het artikel over led verlichting in fietstunnels en het artikel over wifi in lantaarnpalen )

Trends binnen woonhuis verlichting

Binnen de Verlichting Industrie Nederland worden de volgende woonhuis trends waargenomen:

  • Industriële verlichting: dit is verlichting met een wat rauwe industriële uitstraling, van puur materiaal, zoals hout, metaal en beton. Een goed voorbeeld hierbij is de grijze betonlook-lamp. (Dit is dus niet bedrijfshalverlichting)
  • Verlichting met een Zuid-Amerikaanse stijl: dit is verlichting met felle kleuren en gedetailleerde printen met bijvoorbeeld flamingo’s erop.
  • Geometrische verlichting: deze verlichting heeft een verfijnde uitstraling zoals bijvoorbeeld bij draadlampen, die naast elkaar en in verschillende hoogtes over een balk gedrapeerd zijn.