Het dimmen van led licht

dimmen van led licht

In de tijd van de halogeenverlichting was het gemakkelijk om het licht op een goede manier te dimmen. Het dimmen van led licht is echter heel anders, waardoor er problemen kunnen ontstaan als je dit soort licht probeert te dimmen met een traditionele halogeendimmer. Dat komt doordat de werking van een ledlamp anders is dan die van een halogeen- of gloeilamp. Het is dus belangrijk om te weten hoe je het dimmen van led licht op een goede manier kunt aanpakken.

Verlagingen in spanning

Een dimmer verlaagt de spanning, wat ervoor kan zorgen dat het led licht een te laag voltage heeft om goed te kunnen functioneren. Je ziet dan bijvoorbeeld dat het dimmen niet goed gaat, of dat het led licht gaat flikkeren. Op dat moment weet je dat de dimmer ongeschikt is en kun je hem beter niet meer gebruiken, want het dimmen van led licht met een ongeschikte dimmer gaat ten koste van de levensduur van je verlichting.

Een minimum weerstand die te hoog is

Ook een te hoge minimum weerstand kan ervoor zorgen dat het dimmen van led licht niet goed gaat. Ook hierbij kan het voorkomen dat de verlichting gaat flikkeren. Dit komt doordat de dimmer meer vermogen nodig heeft dan de zuinige ledlampen vragen. Zelf als je meerdere lampen gebruikt en het minimum vermogen wel haalt, gaat dit door het dimmen van het led licht weer omlaag, waardoor je het minimum niet meer haalt en er opnieuw problemen ontstaan.

Twee soorten dimmers

Er zijn twee soorten dimmers beschikbaar die geschikt zijn voor het dimmen van led licht:

  • Fase aansnijding dimmers: deze dimmers maken gebruik van een ontstoringsspoel bij het dimmen van led licht.
  • Fase afsnijding dimmers: deze dimmers hebben geen ontstoringsspoel, ze maken gebruik van ingebouwde elektronica en zoemen niet bij het dimmen van led licht.

Fase aansnijding dimmers

Led verlichting maakt gebruik van een driver, die lijkt op een soort trafo. Deze trafo zorgt ervoor dat je ledlampen kunt dimmen. Bij de keuze voor en geschikte dimmer is het belangrijk te weten wat de dimtechniek van je ledverlichting is. Als je het dimmen van led licht na de trafo laat plaatsvinden, dan noem je dat secundair dimmen en hiervoor maak je gebruik van een fase aansnijding dimmer.

Fase afsnijding dimmers

Als je het dimmen van led licht voor de driver laat plaatsvinden, dan heet dit primair dimmen en je hebt dan een fase afsnijding dimmer nodig. Ook het hebben van een goed dimbare trafo is hierbij belangrijk. Een fase afsnijding dimmer werkt in de meeste gevallen het beste.

Aandachtspunten bij het dimmen van led licht

Bij het dimmen van led licht moet je rekening houden met de volgende punten:

  • Niet alle ledlampen zijn standaard te dimmen, bij de aanschaf moet je dus even letten op de productspecificaties. Hierop staat of ze te dimmen zijn.
  • Led verlichting is in de laagste dimstand meestal nog iets feller dan gedimd halogeenlicht.
  • De prijs van geschikte dimmers varieert enorm, zo ook de kwaliteit. Zoek dus goed uit wat je nodig hebt, voordat je tot kopen over gaat.
  • Het is mogelijk om meerdere lampen aan te sluiten op een dimmer. Belangrijk is dan wel om te kijken naar het maximaal vermogen van de dimmer, zodat je niet boven de maximale belasting uitkomt.