Wifi in lantaarnpalen in opkomst

wifi in lantaarnpalen in opkomst

Wifi in lantaarnpalen is in opkomst. Naast energiezuinige straatverlichting met ledlampen, bieden de lantaarnpalen van de toekomst eindeloze mogelijkheden. Door hun wifiverbinding kunnen ze namelijk op afstand allerlei verschillende draadloze internettaken uitvoeren. Geen wonder dat deze vorm van slimme straatverlichting zo in opkomst is.

De werking van wifi in lantaarnpalen

De verlichting van lantaarnpalen verloopt via het stroomnetwerk. Door via dit stroomnetwerk ook een internetsignaal mee te laten lopen, kun je internet leveren via de lantaarnpaal. Het internetsignaal wordt via het stroomnet van de paal geleid naar een wifizender die erin zit. Op deze manier kan iedereen in de directe omgeving draadloos internetten.

Doelen

Wifi in lantaarnpalen wordt vaak genoemd als het gaat over slimme steden, waarbij de in opkomst zijnde vorm van straatverlichting bij kan dragen aan de volgende doelen:

  • De omgeving veiliger en aantrekkelijker maken voor bewoners, ondernemers en toeristen.
  • Een bijdrage leveren aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de stad.
  • Iedereen voorzien van een stabiel en snel internet.
  • Zorgen voor kostenbesparing.
  • Zorgen dat de stad klaar is voor de toekomst, met nog meer dataverkeer en internetsnelheid.

Mogelijke toepassingen

Wifi in lantaarnpalen is in opkomst, alle mogelijkheden zijn nog lang niet ontdekt, maar hier vind je een aantal opties voor de slimme straatverlichting:

  • Je kunt er mensen mee informeren over vrije parkeerplaatsen in de directe omgeving.
  • Je kunt camerabewaking koppelen aan de lantaarnpalen.
  • Je kunt van afstand bepalen of de straatverlichting goed functioneert, defecten worden automatisch gemeld.
  • Je kunt er een oplaadpunt voor elektrische auto’s aan koppelen.
  • Je kunt de kleur van de lantaarnpaal laten veranderen en aanpassen aan de situatie. Zo laat je bijvoorbeeld blauw licht schijnen bij situaties die mogelijk uit de hand gaan lopen, omdat uit onderzoek is gebleken dat felblauw licht de gemoederen zou kunnen bedaren.
  • Op het platteland zijn er nog steeds blinde vlekken als het gaat om internetverbinding. Je kunt deze blinde vlekken opvullen door het plaatsen van lantaarnpalen met wifi. (Voor meer informatie: http://www.dvhn.nl/groningen/Vijf-vragen-over-wifi-via-lantaarnpaal-21036491.html )
  • Je kunt middels de lantaarnpalen luchtkwaliteit, verkeersdrukte en geluidsoverlast meten.

Internet of things

Wifi in lantaarnpalen is een onderdeel van het in opkomst zijnde Internet of things. Hierbij kun je met steeds meer huishoudelijke apparaten communiceren via internet. Denk bijvoorbeeld aan je thermostaat of koelkast, die je op afstand kan bedienen. Ook publieke apparaten die communiceren via Internet horen bij hierbij. Naast lantaarnpalen, kun je denken aan vuilcontainers die van een afstand laten weten dat ze vol zitten.

(Meer informatie over Internet of things: https://www.mediawijsheid.nl/internetofthings/ )