verschillende fittingen led lampen

Een Led Lamp

Led Licht

Alles wat je altijd al wilde weten over Led Licht. Een artikel op Licht.nl met veel informatie & bronnen en ook aankoopmogelijkheden. Ook gaan we dieper in over de definitie van Led Licht,  dimbaarheid van Led en mogelijke plekken waar u gericht kunt zoeken naar aankoopmogelijkheden.

Ben je op zoek naar de voor- en nadelen van led? Kijk dan hier.

De definitie van Led Licht

Na tientallen keren de vraag gehad te hebben “wat is Led licht precies?” zochten wij het precies voor u uit. LED staat voor Light Emitting Diode. (licht-emitterende diode) En in dat derde woord: Diode, zit de kern. Een Diode is een elektronisch onderdeed dat stroom zeer goed in één richting geleidt. Alle moderne LED lampen zijn op dit principe gebaseerd. De LED techniek heeft tot een ware revolutie geleid op het gebied van lampen en licht.

Als je in het heel kort zou moeten omschrijven wat Led lampen precies is dan kom je uit op het volgende: Een led is een elektronische halfgeleidercomponent opgebouwd als een diode, die bij stroomdoorgang in de doorlaatrichting licht uitstraalt.

Leuk feitje: Led wordt in Nederland zonder hoofdletters (LED) geschreven, dit in tegenstelling tot het Engels. Op de licht.nl portal gebruiken we het door elkaar heen.

De vele Led licht toepassingen

  • Led (Licht) Lampen, lampen die Led licht gebruiken om licht in de huiskamers te verzorgen. Lees hier meer over Led Lampen.
  • Led Strips, veelal handig voor sfeer licht of rond een balkon. Lees hier meer over Led Strips
  • Spotjes met Led Licht, enorm handig doordat Spotjes soms weggewerkt zijn in het plafond en deze veelal niet heet mogen worden, Led zorgt ervoor dat deze spotjes niet heet worden. Lees alles over Led spotjes en de bekendste merken & aankoopmogelijkheden.
  • Led TL armaturen, veelal geschikt voor in bedrijfshallen / of in magazijnen/ Bekende fabrikanten voor led TL armaturen zijn Prolight & Philips. Lees hier alles over Led TL armaturen.
  • Dimbaar Led Licht, in onderstaand kopje gaan we er dieper op in maar er is ook dimbaar led te koop.
  • Straatverlichting met Led, in de grotere steden al zeer gebruikelijk en in de rest van Nederland bezig met een enorme opmars: Led buitenverlichting.  HIer een artikel over de in opsraak geraakte rode straatverlichting.
  • Led kantoorverlichting, duurzaamheid staat bij vrijwel elk bedrijf hoog op de agenda. Laat led licht nou net een duurzame oplossing zijn. Led kantoorverlichting
  • Natuurlijk zijn er nog veel meer toepassingen: Led buitenverlichting / Led discolicht, etc. 

Het Dimmen van Led Licht

klikaanklikuit dimbare led lampen

Dimbare Led Lampen met dimmer

Er zijn twee soorten dimmers beschikbaar die geschikt zijn voor het dimmen van led:

Fase aansnijding dimmers

Led verlichting maakt gebruik van een driver, die lijkt op een soort trafo. Deze trafo zorgt ervoor dat je led licht kunt dimmen. Bij de keuze voor en geschikte dimmer is het belangrijk te weten wat de dimtechniek van je ledverlichting is. Als je het dimmen van led lampen na de trafo laat plaatsvinden, dan noem je dat secundair dimmen en hiervoor maak je gebruik van een fase aansnijding dimmer.

Fase afsnijding dimmers

Als je het dimmen van het licht voor de driver laat plaatsvinden, dan heet dit primair dimmen en je hebt dan een fase afsnijding dimmer nodig. Ook het hebben van een goed dimbare trafo is hierbij belangrijk. Een fase afsnijding dimmer werkt in de meeste gevallen het beste.

Lees hier alles over het dimmen van licht, inclusief voor- en nadelen.