uv

UV Licht

uv lichtUV Licht kent vele namen, het wordt ook wel black light of ultraviolet licht genoemd. De verschillende varianten van UV licht worden hieronder nauwgezet met de impact beschreven:

UV A Licht

  • UV A Licht vormt het grootste deel van de ultraviolette straling. Deze stralen zijn de hele dag aanwezig en zorgen voor een snelle maar kortstondige bruine tint. Zonnebanken sturen zes keer of meer uv a-stralen uit dan natuurlijk zonlicht in een mediterraan land tijdens de middag. UV A Licht kan diep in de huid doordringen en de lagere huidlagen beschadigen. Deze stralen veroorzaken zonnebrand, rimpels, huidvlekjes, bruine huid, pre-cancereuze huidletsels en huidkanker.

UV B Licht

  • UV B Licht vormt een klein gedeelte van de ultraviolette straling. In België bereikt deze straling haar hoogtepunt tussen 12 en 15 uur (zomertijd). Ze zorgen voor een trage maar langer blijvende bruine tint. UV A Licht van de zon beschadigen de buitenste laag van de huid en veroorzaken zonnebrand en huidkanker.

Zonlicht, en dan vooral het UV B licht gedeelte, blijkt een genezend effect te hebben op tal van huidziekten. Dit natuurlijke licht wordt in verschillende soorten lichtcabines nagebootst. Het meest gebruikt worden lichtcabines die smal-spectrum UVB uitzenden. Deze kasten bevatten UVB lampen die vooral het genezende deel van UVB uitzenden, het gedeelte waar je van kunt verbranden is er uitgefilterd. De kans op verbranding is dan kleiner. Dit zijn hele andere lichtkasten dan gebruikt worden in zonnebank centra om bruin van te worden: die bevatten vooral UVA lampen.

UV C Licht

  • UV C Licht kan worden tegengehouden door de ozonlaag en bereiken de aarde dus niet. Dat is maar goed ook, want ze zijn bijzonder gevaarlijk voor de huid en de ogen.

UV Lamp Kopen

Buiten het feit dat bovenstaande feitjes u wellicht kunnen afschrikken zijn er wel veel UV lampen te koop.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *