Verschillende fittingen led lampen

verschillende fittingen led lampen

Alle fittingen van led lampen op een rij

Als je overgaat tot led licht is het de kunst om een led lamp te vinden met de juiste fitting. Net als bij andere lichtbronnen is ledverlichting verkrijgbaar met verschillende fittingen. Hierdoor is led verlichting voor in huis overal mogelijk. Hieronder vertellen we je meer over de verschillende fittingen die er allemaal zijn.

Er is keuze uit vier soorten fittingen

Led lampen zijn beschikbaar in 4 soorten fittingen. Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende fitting-soorten met een korte beschrijving.

Fitting led lampSoort fittingBeschrijving
E-27Ronde schroeffittingDe led lamp met E-27 fitting zijn lampen grote ronde schroeffitting. Het is de grootste variant in led lampen. Vanwege het feit dat deze fitting het meest gebruikt wordt in lampen, is dit een veel gemaakte keuze.
E-14Ronde schroeffittingDe E-14 fitting is een kleinere fitting dan de E-27 schoeffitting. Dit type led wordt vaak gekozen bij spotjes en schemerlampen.
GU 10Dubbele pinnetjesIn tegenstelling tot de andere twee fittingen hierboven, is hier geen sprake van een schoeffitting. Deze fitting is voorzien van dubbele dikke pinnetjes. De fittingen moeten een kwart slag gedraaid worden om vast te zetten.
GU 5.3Dubbele pinnetjesDe kleinste fitting onder de led lampen. Deze fitting is net als de GU 10 voorzien van twee pinnetjes. Deze pinnetjes zijn dunner dan de GU 10. Deze led varianten worden veelal gebruikt in armaturen.

Welke fitting moet ik kiezen voor een nieuwe led lamp?

Om erachter te komen welke fitting jij nodig hebt, dien je allereerst de oude lichtbron uit de lamp te halen. Bekijk de fitting en kom erachter welke van de vier hierboven je nodig hebt. Twijfel je? Dan kan het nooit kwaad om je oude lamp mee te nemen naar de lampenwinkel of contact op te nemen met een webshop in verlichting.

Daarnaast raden we je aan om ook de volgende zaken in acht te nemen.

  • Bepaal de geschikte vorm van de lamp: zorg ervoor dat je een soortgelijke vorm scoort. Een te grote lamp kan er voor zorgen dat bijvoorbeeld jouw lampenkap overbodig is.
  • Ga na wat voor soort verlichting je nodig hebt: heb jij de lamp voor functionele doeleinden of puur voor de sfeer? Ga op zoek naar de juiste lamp en let goed op het aantal lumen!
  • Ga op zoek naar zelfde level in sfeer: als je gewend bent om een warm kleurige lamp boven de eettafel hebt hangen, ga dan op zoek naar een led lamp met veel Kelvin. Hoe meer Kelvin, hoe meer warmte en dus sfeer!

Benieuwd welke lamp jij nodig hebt of heb je aanvullende vragen? Neem gerust contact met ons op!